Milada Teplá
KUDCH, PřF UK v Praze
email: milada.tepla@natur.cuni.cz
Buňka - úvod
Nukleové kyseliny a proteosyntéza
Přírodní látky
Trávení
Metabolismus
Další informace
Optimální příjem proteinů u dospělého člověka by měl být 70-80 g proteinů denně.(citace Karlson 1987) U dětí by jejich spotřeba měla být poněkud vyšší, což platí i pro seniory v důsledku jejich menší schopnosti je využít.
Bílkoviny jsou pro naše tělo potřebné z mnoha hledisek.
Podle funkce lze proteiny dělit na:(citace Sofrová)
Bílkoviny se nedají nahradit ani sacharidy ani triacylglyceroly, neboť jsou zásadním zdrojem dusíku a jako jediné zdrojem esenciálních aminokyselin.
Přijaté bílkoviny nedovede organismus přímo využít, proto jsou enzymově hydrolyzovány na aminokyseliny. Z těchto aminokyselin si pak organismus tvoří vlastní bílkoviny, nebo je může odbourat v citrátovém cyklu až na oxid uhličitý a vodu. Využívá je také k tvorbě zásobních látek (glykogenu nebo lipidů).
Obr. 1: Schéma trávení bílkovin na aminokyseliny.
Obr. 2: Schéma využití aminokyselin v organismu.
Odbourávání aminokyselin probíhá ve dvou fázích:
1. fáze
Nejprve proběhne deaminace (většinou tzv. transaminačním mechanismem) za vzniku 2-oxokyseliny. Transaminace slouží k přenosu aminoskupiny z jedné molekuly na druhou.
Obr. 3: Tvorba NH4+ z aminokyselin
Akceptorem aminokyselin je nejčastěji 2-oxoglutarát, a vzniká tak glutamát. Z glutamátu se oxidační deaminací uvolňuje NH4+. Konečná detoxikace amoniaku probíhá v játrech v močovinovém cyklu.
Obr. 4: Přeměny aminokyselin (základní typy).
2. fáze
Protože aminokyseliny mají rozmanitou chemickou strukturu probíhá odbourávání jejich uhlíkaté kostry velmi odlišnými cestami. Metabolismus uhlíkatých řetězců znázorňuje schéma na obr. 5.
Obr. 5: Metabolismus uhlíkatých řetězců aminokyselin.
Aerobní odbourávání uhlíkaté kostry aminokyselin:(citace Voet 2006)
1. Cesta na acetylkoenzym A přes pyruvát: alanin, cystein, glycin, serin, threonin, tryptofan.
2. Cesta na acetylkoenzym A přes acetoacetylkoenzym A: fenylalanin, leucin, lysin, tyrosin, tryptofan.
3. Přeměna na 2-oxoglutarát: arginin, histidin, kyseliny glutamová, glutamin, prolin.
4. Přeměna na sukcinylkoenzym A: isoleucin, methionin, threonin, valin.
5. Přeměna na oxalacetát: asparagin, kyselina asparagová.
6. Přeměna na fumarát: tyrosin, fenylalanin, kyselina asparagová.
Při oxidačním odbourávání aminokyselin by se uvolňoval amoniak, který je pro organismus jedovatý. V lidském těle je amoniak přeměňován na močovinu v močovinovém (ornithinovém) cyklu. Močovinový cyklus začíná tvorbou látky, která se nazývá karbamoylfosfát.
Obr. 6: Tvorba karbamoylfosfátu.
Obr. 7: Schéma močovinového cyklu.
Aminokyseliny můžeme rozdělit na: (citace Voet 2006)
esenciální (nepostradatelné) – ty si organismus není schopen sám vytvořit z jiných látek; musí být organismu dodávány ve formě potravy; mezi esenciální aminokyseliny patří: histidin, valin, leucin, isoleucin, lysin, fenylalanin, tryptofan, methionin, threonin, (arginin);
neesenciální (postradatelné) – organismus si je dokáže vytvořit z jiných látek; mezi neesenciální aminokyseliny patří: alanin, asparagin, kyselina asparagová, glutamin, kyselina glutamová, cystein, glycin, prolin, serin a tyrosin.
Obr. 8: Schéma odbourávání bílkovin.